AGNETA (Agni´) TZANAKIS

Mitt företag : KouKoutsi - Kretas kärna startade jag 2011 när jag av olika anledningar avslutade min restaurangkarriär för att låta  barnen ta över som de gärna ville.
Vi är en familj bestående av mig, maken Evangelos samt 4 barn, varav 3 bor på Kreta .
Jag har arbetat ca 23 år i Sverige inom olika tjänster inom affärsbranchen. Har studerat i omgångar, bl,a till barnskötare.
Har en del kurser i ryggen såsom Reiki, Silversmide samt inom data.
1993 beslutade jag och familjen att flytta till Kreta där svärföräldrar hade en liten Taverna. Vi har utvecklat rörelsen under dessa år till det som idag är Glykeria rooms and Tavern.
Den är belägen ca 6 km. innan den berömda stranden Elafonissi beach
idag drivs denna underbara oas av två våra barn. Nikos träffar Du på hotellet och Michalis är utbildad kock och har ansvar för restaurangen.
Idag delar jag och maken vårat boende mellan Kreta och Sverige. Vi har 6 barnbarn som vi tillbringar vår tid med.
Vissa tillfällen kan  jag göra en  hem-presentation med lite kretensiska smårätter samt information om den kretensiska olivoljan och honungen.

KouKoutsi Vad betyder det?

Det betyder `kärna´på grekiska och det som jag erbjuder är kärnan till hälsa, nämligen den kretensiska olivoljan. Den som jag har vant mig vid i dessa år jag bott och bor på Kreta. Har själv plockat oliver i ca 15 år. Är med i plockningen ibland eftersom det är så härligt, men tyvärr vill inte mina händer alltid detsamma.
Familjen har ca 350 olivträd som ger god skörd.  En olivolja som har en surhetsgrad 0,3-0,8. Den olivoljan som vi producerar går uteslutande till Restaurang Glykeria.
Jag har mina egna erfarna olivodlare som jag litar på och som jag vet har den finaste olivoljan. Är med vid varje steg som oljan tar innan den når DIG. Smakar av, luktar, smakar för att få den Olivolja jag inte jkan vara utan. Den som olivlunden doftar när jag plockar oliver: Gräs och olivblad.
En härlig känsla när man kan smaka den nypressade olivoljan direkt på fabriken med en bit bröd.
Min olja pressas vid en låg temperatur ca 28° vilket har betydelse för näringen.