"Min ärliga kretensiska kallpressade olivolja har en doft av gräs och olivblad.   

som det känns där jag plockar mina oliver på sydvästra Kreta."

Natursalva (keralifi)

Av min mamma lärde jag mig hur man gör äkta natursalva som våra förfäder använde. Naturliga läkemedel och kosmetika utan tillsats av kemikalier!
Denna keralifi ( vaxsalva) innehåller naturligt vax som produceras av bin från kerogen av körtlar och jungfruolja.
Det är en fullständigt naturlig produkt... salva utan kemikalier, konserveringsmedel eller andra tillsatser ..
Den kan användas överallt på vår hud eftersom den är fukt givande : i ansiktet , händer och överallt där det är torr hud.
Vaxet är mjukgörande, fukt givande och helande eftersom olivolja innehåller vitamin A och E som lämnar fri radikal (rynkor) att visa upp .. Och i allmänhet bra för öppna sår, brännskador, hudproblem .. En gåva som naturen ger oss, för skönhet och hälsa!
Marianna / biodlare på Kreta.


Mina SPA-produkter

är biologiskt nedbrytbara, med hypoallergen komposition, vilket inte påverkar kroppens pH.
Innehåller ej: parabener, syntetiska färgämnen, silikoner, propylenglykol och eller animaliska 
Ej provade på djur.
Sedan 1889 har ABEA producerat rena vårdprodukter baserade på olivolja. Eftersom användningen av olivolja i personlig hygien och kroppsvård är en tradition av århundraden som fortsätter fram till idag.
Oliveoljeprodukter är utmärkta för att ge näring åt huden eftersom de har anti-aging egenskaper för att bibehålla elasticitet, fukt och fasthet i huden. Fettsyror hindrar från att förlora vatten från insidan av huden (uttorkning) samtidigt som det förhindras att toxiner kommer in i huden.
E-vitamin och aminosyror som innehåller olivolja hjälper till att bilda nytt kollagen och elastin, medan dess antioxidanter skyddar cellerna och förbättrar hudens försvar. 


Min olivolja

Det är viktigt att man verkligen vet var olivoljan kommer ifrån och när den är skördad pressad och paketerad.
Det är så jag jobbar och kommer att fortsätta med. Jag är med i processen runt min olivolja. Vet att det är ”årets Skörd” .Att den skördas och paketeras i samma stund. Tittar på färgen , luktar på den och smakar av den innan den fylls på i mina burkar.  Min målsättning är att Du som konsument ska förstå äktheten i min produkt.
Jag är med från oliven på trädet till färdig kallpressad jungfruololja. Den kommer från odlare till fabrik till DIG bara genom mig.
Efter 23 år på Kreta och i olivlunden
och lika många års erfarenhet av olivplockning så anser jag mig kunna känna lite skillnad. Det finns inget bättre än när man går med oliverna till fabriken och pressar sin olja som att där på plats smaka av med en bit bröd. Vi i vår familj fyllde en flaska som vi tog hem och sen var det fest. Undrar om det är det som alla kallar:   ”första press”.

För oss finns ingen ”första o andra” press. Har frågat många kloka män som har olivpress fabrik och pressat olivolja i 50 år och de förstår inte riktigt vad jag frågar. De tittar på mig och undrar vad jag menar………
En press ger extra jungfruolja om den har de oliver som gör att den blir extra jungfruolja.

I mitt fall är det den olja jag presenterar som är kallpressad jungfruolja. Dvs, En surhetsgrad 0,3-0,8. De varierar naturligtvis på vädret som är förutsättningen för skörden.
Min olivolja , plockas pressas samma dag eller dan efter (får inte stå länge i några säckar ) och det är min jungfruolja.
Oliverna är Koreneiko (Elianés som de också heter)
Kvalitetsbestämmande faktorer är jordmån, klimat, mognadsgrad vid skörden, kvalitet på rensningen av de nyskördade oliverna o.s.v.. Om frukten skadas under skörd och transport börjar den lätt jäsa, varvid syrahalten ökar och därmed kvaliteten försämras.

Ett  sätt att skörda är att breda ut presenningar eller nät  under trädet och sen slå med käppar bland grenarna, så att oliverna faller ner. Sen kan de lätt fösas ihop. Detta fungerar bäst sent på skördesäsongen, då frukterna lättare lossnar . Det är så vi skördar oliverna här på Kreta. Hela säsongen. Våra oliver handplockas.
Det behövs ungefär 3 600 oliver (cirka 6 kg), för att man skall få 1 liter olja.
Den bättre oljan framställs genom att oliverna pressas vid måttlig temperatur, så kallad kallpressning, vilket innebär att temperaturen ska hållas inom 28 °C-35 °C. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där endast tryck används för att producera högkvalitativ olja. Min olja pressas vid 28°.
Min käre paketerare , Harry sa till mig en gång: " Säg till dina kunder att det är som att pressa saften ur en apelsin, det är det som det är frågan om, oliven är som en frukt som man pressar ut saften ur."
         / Agni

Extra jungfruolja – finaste oljan. Får endast innehålla 1 gram fria fettsyror/100 gr. Används främst som smaktillsats i sallader, i soppor, över färdiga rätter med grönsaker, kött och fisk.

I den internationella studien Seven Countries Study, en klassisk jämförelse av hjärtsjukdom i olika kulturer hade Finland mest hjärtsjukdomar och Kreta minst. Skillnaden beror troligen på användningen av olivolja på Kreta.
Men förutom att olivoljan är som balsam för kroppen så är den perfekt som
skönhetsmedel. Olivolja anses vara den bästa oljan i tvål, och ger en mild lutfri tvål som löddrar och rengör redan vid låga temperaturer.
Oljan har en vårdande och välgörande verkan, fungerar mot ömtålig och sårig hud och kan användas i förebyggande syfte mot bensår och dålig blodcirkulation. Oljan är mjukgörande, närande och har en skyddande effekt på huden. Den sägs också fungera bra på olika slags eksem.
Olivoljan tränger långsamt ut margarinet ur de svenska köken, för  att den är bra för hälsan, särskilt för hjärtat. Långtidsstudier som genomförts på uppdrag av bland annat WHO har visat att oljan även kan förebygga flera olika tumörsjukdomar.
Enligt en svensk forskargrupp får kvinnor som äter mycket enkelomättade fettsyror mer sällan bröstcancer. Det räcker med 10 g olivolja om dagen för att få effekt.
– Olivoljan är bästa källan till enkelomättade fettsyror och det är just de fettsyrorna som minskar risken för cancer, säger Alicja Wolk, cancer- och nutritionsforskare vid Karolinska institutet och en av de som ledde studien.

– Studien visade att det är 30 procent minskad risk för cancer, och nya analyser har visat samma resultat så jag är övertygad om att det har ett samband, säger Alicja Wolk.
– Dessutom är olivoljan bra för hjärtat, så mitt råd är att man absolut ska byta ut margarinet mot olivolja! Själv använder jag bara olivolja.
Bra mot reumatism
Olivolja och kokta grönsaker kan minska risken för reumatism, enligt grekiska forskare. En studie vid universitetet i Aten visar att risken att drabbas av reumatoid artrit, en kronisk inflammatorisk sjukdom som angriper lederna, kan minskas med rätt diet. När 145 reumatiker och 188 friska personer undersöktes visade det sig att de som åt minst olivolja löpte 2,5 gånger större risk att drabbas av reumatism än storkonsumenterna. För dem som åt minst kokta grönsaker ökade risken att få reumatism med 75 procent.

OLIVOLJA         långläsning men av intresse

Olivträd (Olea europaea) är ett träd vars frukter är oliver, som bland annat används för att framställa olivolja. Själva ordet olja (grekiska elaion) är för övrigt en avledning till oliv (grekiska elaiá).

Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande. De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp.

Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt.

Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta.

Olivträd är en förmögenhetstillgång. Exempelvis på Cypern förekommer det att olivträden har en ägare – i en olivlund kan det vara flera ägare till individuella träd – och marken träden växer på en annan ägare. Vid tomtköp räcker det alltså inte att köpa bara marken, utan varje individuellt olivträd, som står på tomten, måste köpas av dess individuella ägare[källa behövs].

I antikens Grekland var olivträden heliga och man fick varken hugga ner eller bränna dem.[1]

Olivträdet har en gulrödbrun färg och är ådrat i ett oregelbundet mönster som gör träslaget eftertraktat för finsnickeri. Det används ofta till svarvning av diverse konstföremål.


Grekland har mer än 50 sorter av oliver. Den totala odlade arealen var cirka 750 000 hektar under 2011. De viktigaste odlingsområdena finns på Peloponnesos , Kreta , Lesbos och några andra öar. De viktigaste sorterna inkluderar Adramytiani , Doppia , Kalamata , Kolovi , Koroneiki , Karydolia , Manaki , Psiloelia , Prassinolia och Tsounati .   Här på Kreta är det mest Koroneiki och Tsounati.

Till skillnad från de flesta andra vegetabiliska oljor som tillverkas genom raffinering är jungfruolivolja en helt naturlig produkt. Olivolja består av 77% enkelomättade, 9% fleromättade och 14% mättade fettsyror. Förhållandet mellan fleromättade och mättade fettsyror (P / S-kvot) i olivolja ligger långt under det rekommenderade värdet på 1,0. 

Extra virgin olivolja erhålls direkt från oliver uteslutande med mekaniska processer utan påverkan av värme (<40 ° C) Syrainnehåll ≤ 0,8%, utan sensoriska defekter, lämpligt för konsumtion.

Etiketten måste ha en förklarande mening utöver försäljningsbeskrivningen. För olivoljor med försäljningsbeteckningen "extra jungfruolja", till exempel, krävs följande tillägg i formuleringen: "Första kvalitetsklassen - erhålls direkt från oliver endast med hjälp av mekaniska processer" Dessutom måste man ange ursprunget för "extra jungfruolja" och "jungfruolja". Tillsatser som "kallpressad", "första kallpressning" eller "kall extraktion" är endast tillåtna om temperaturen under bearbetningen av olivmassan inte översteg 27 ° C. Information om smak och / eller lukt är endast tillåten om den baseras på resultaten av en erkänd analysmetod. Specifikationen av syrahalten är endast tillåten om värdena för peroxidantalet, vaxinnehållet och absorptionen i ultraviolett intervall i samma teckenstorlek och i samma synfält. 

  Italienska företag köper och flaskar olivolja över hela Medelhavsområdet och säljer den sedan över hela världen. Till exempel köps grekisk olivolja upp för att sälja den i Tyskland som "italiensk", eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för den. Vid fyllning i Italien blandas ofta inte grekisk olivolja av god kvalitet med lika bra utan med sämre italiensk olivolja och säljs i Tyskland. 

Källa: https://de.wikipedia.org/wiki/Olivolja


Timjanhonungen, en speciell kretensisk upplevelse.

Jag har dessutom tillgång till Timjanhonung, Köper av en biodlare som är noga i framställningen. Timjanhonungen har inga tillsatser utan den är framställd av bin som älskar  Timjansbuskarna. Timjan växer både odlad som vild på Kreta. Bikuporna är placerade nära hav och långt från trafikerade vägar.Samma producent förser mig med en natursalva byggd på deras egen ekologiska olja samt bivax, utan övriga tillsatser.

Kreta, honungens hemland

Kretas läge i Sydligaste delen av Grekland bidrar till tillväxt. en stor variation av aromatiska växter och örter finns året runt. Det är en plats full av vilda växter, såsom timjan, salvia, tall, Dittany och, naturligtvis, odlad citrus. Dessa erbjuder kretensiska bin sin favorit typ av livsmedel; honung!

Honung och Hälsofördelar

Denna ovanliga produkt innehåller sådana sockerarter som gör det möjligt att användas även i fall av diabetes mellitus. Det är ett livsmedel rika på vitaminer och antioxidanter (mot cancer). Enligt senaste undersökningar, en kemisk förening, triol, förekommer endast i timjanhonung ökar sina kemopreventiva egenskaper mot bröst, livmoder och prostatacancer. Det ger musklerna mer energi, sinne med tydlighet, det desinficerar och reglerar matsmältningssystemet. Dess regelbundna användning ger vitalitet till kroppen och bidrar till att förlänga livet. Vidare är det rikt på koppar , kalcium och järn. För att klassas som timjanhonung från den grekiska lagstiftningen, måste den innehålla mer än 18% timjan pollenkorn. Det bör noteras att denna andel är lägre i andra medelhavsländer (Italien, Spanien) där timjanhonung också hittats.

Produktionen

uppgår till 10% av den totala honungsproduktionen i Grekland. Det ärden mest populära typen av honung i Grekland och på grund av dess särskilda organoleptiska egenskaper, är det den viktigaste typen av grekisk honung. Det är värt att nämna att även om det hör till den kategori av blommor som prövas och behandlas som en separat kategori av honung.


Kretensisk timjanhonung är en helt naturlig produkt, unikt i världen på grund av särdragen hos regioner med flora där det produceras. Havet runt ön ger en speciell smak och en unik arom till timjanhonung som gör det sticker ut bland kundernas preferenser. Faktiskt, den sällsynta biologiska mångfalden, arom och speciell smak som kännetecknar kretensiska timjanhonung hjälp den rankas först i världen, när det gäller kvalitet.
Från mitten av maj, är våra honungsbin placerade i Kissamos , i synnerhet i cape Gramvousa, Elafonissi och antikens Falasarna där timjan frodas. Vår främsta uppgift är att behålla den höga kvaliteten på honung i form av hög kvalitet och smak.   /  Marianna biodlare