OLIVPLOCKARVECKA 1-8 november 2020

KRETA


 Nu är det dags på riktigt. Du bor på nyrenoverade www.glykeria.com  i natursköna Chrissosskalittissa. Det är en studieresa som ger Dig möjligheten att vara med om när oliverna blir till extra jungfruolja.  
Du är med i köket en stund och får en liten introduktion om kretensisk/grekisk matlagning där Du själv får vara delaktig. Vår restaurang får just nu en upprustning så bilder presenteras senare.
Du får vara i ett folktomt Elafonissi och om vädret tillåter (vilket det oftast gör i november) så kan Du bada. Exakta uppgifter angående denna upplevelse kommer i början av mars. Detta är nu spikat efter en del år med renoveringar m.m.
Vill Du veta mer just nu så skicka gärna mail.


Agia Sofia   Topolia

Vi kommer att besöka detta kapell som är inrymd i en droppstens grotta Detta är ingången till en intressant grotta uppkallad efter Agia Sofia .

Från gatunivån måste du klättra upp en hel del trappsteg och fortsätta sedan genom en liten stig. När du kommer närmare grottan inser du att öppningen faktiskt är ganska stor, och lite efteråt börjar taket i en pittoresk kyrka dyka upp till vänster. Egentligen ligger kyrkan i själva grottan, varför de båda har samma namn.

När du kommer in i grottan i Agia Sofia, inser du plötsligt att den i själva verket är ganska stor (nästan storleken på en katedral). Enligt officiella fynd är grottan i Agia Sofia på en höjd av 285 meter och innehåller en kupol som är 20 meter hög och 70 meter i diameter med variforma stalaktiter (avlagringar som hänger ner från grottans tak) och stalagmiter (avsättningar som projicerar uppåt från grottan). Många gamla föremål upptäcktes på denna plats, inklusive skal från den neolitiska perioden.


Vi kommer att besöka våra egna vinleverantörer för avsmakning av mycket goda viner, närmare bestämt ca 17 olika smaker.

http://cretanwinery.com/

Ankomsten

Vi möter upp i Chania på olika sätt. När du anländer finns vi där på alla sätt. Rum med frukost finns bokat på hotell och sen går färden vidare till  Chrissoskallittissa.

Agia Sofia - grottan

Vi tar en liten paus strax efter Topolia där vi besöker denna droppstensgrotta med ett litet kapell inbyggt i berget. vi bjuder på något stärkande.

Du får ditt rum på  underbara  nyrenoverade Glykeria. Alla rum med havsutsikt. Sen väntar kocken på oss på vår restaurang med en enkel lunch. 

 Lunchen

Lunchen blir en trevlig stund att njuta av mat från lokala producenter samt att berätta lite om oss själva. 

Mellan lunch / middag

Efter lunch brukar vilan ta över men det kan bli lite olika med det och vi följer gärna våra instinkter. I detta fall blev det en kort utflykt med bästa bilen.

Aspro Limni  (Vita sjön)

5 min. bilväg från hotellet ligger dena oas. En del tar ett dopp medan andra tittar på. November levererar badväder.

Matlagnings konst med kocken

17-tiden samlas alla för en stunds matlagning. Kocken ( i år vår egen välutbildade Michalis Tzanakis)

Kvällsmål

Vi har hjälpt till lite i köket och fått en liten inblick i  grekisk matlagning. Efter det väntar en lång middag som gärna drar ut på tiden. God mat, härliga samtal med någon lite tår men mest av alt glada skratt. 

Restaurangen

Vår restaurang som den ser ut när det är november. Havsutsikt från alla håll.

Frukost

Tidig morgon intas frukost inne i testaurangen. Det är lite kallt på morgonen. Frukosten är rik på allt som kan behövas för att plocka oliver.

Plockning

Efter frukost är det dags. Vi lägger ut nät och tar tag i våra redskap dagens skörd. Solen skiner och börjar värma ordentligt. Tjocktröjan åker av och linnen blir det enda man behöver. 

Rast

En viktig del av skördandet . Kocken kommer med en korg med feta, oliver , bröd m.m och vi slår oss ner i olivlunden för en pratstund .

Skörd

Det finns olika sätt att ta ner oliverna och det får vi lära oss på plats.

Rensa oliver från löv.

En viss rensning krävs innan oliverna fylls på säckar eller backar för vidare transport till fabriken. En stunds trevlig sammankomst

Samlar  ihop näten

Efter skörden plockas näten ihop och tas med till nästa olivlund eller läggs undan till kommande år.

Hemgång

Dessa dagar tar oftast slut fortare än man vill. Jag har alltid svårt för avsked.  Men vi är alla nöjda med denna vecka. 


KONTAKT INFORMATION

Här kan du beställa varor eller bara skicka ett meddelande. Jag svarar inom 1 dag.

KouKoutsi
Kapellgatan 24 A 73245 Arboga 
Sweden
+46 768 612 983

Chrissoskalittissa 73012 Kissamo
Chania  Greece
+30 6948 878 231