Jungfru Maria................

 heter Klostret i Chrissoskalittissa.

15 augusti: Jungfru Marias dag.

Detta är sommarens största festdag, bara påsken är viktigare i den ortodoxa kalendern. Mat, dryck, musik, dans, fyrverkerier… Greker från hela världen ska hem till sin by den här dagen för att fira. Det är fullt på vägar, hotell och båtar… Öar som har en kyrka dedikerad till Jungfru Maria ”Panagia” kan ha fler besökare den här dagen än de har på alla andra dagar sammanlagt.

Skarmavbild 2020-08-16 kl 151442png

Denna helg brukar vara höjdpunkten. Peaken på säsongen. Vi har klarat det hit nu har vi en bit kvar innan vi lämnar "skeppet". Förr i tiden var det extra bord o stolar på alla restauranger i området. Plasttallrikar och plastmuggar inhandlades. Vita långa/kort pappersdukar införskaffade och sen var det kött, kött och kött. Många fastade och det serverades grillspett och kotletter som var lite för grillade och friterad potatis. kan ju säga att potatisskalning är inte min favorit sysselsättning. Morgonen den 14:e förbereddes allt. Musiker bokade, Tzatziki färdigblandad och potatisen låg skalad och skuren i bitar i hinkar. Även där för friterades det lite. Musiker beställda och vi på restaurangen förberedda på invadering. Det var en speciell dag. För ca 10 år sedan ändrade jag och maken inriktning. Vi serverade som vanlig från vår meny, på tallrikar och glas. Vi hade musik, men i högtalare och på en normal nivå. Det blev succé.  Vi hade naturligtvis lite extra souvlaki och kotletter. 
Många av våra gäster tyckte det var väldigt trevligt, lite lugnare. Inga papperstallrikar. Och så här har  vi gjort  tills nu.
I år var kyrkan tom(köerna är enorma i vanliga fall, kan ta en timme att komma in 14:e)
Bilar överallt, marknadsstånd (Hör det till??)  Och restauranger med varierande musik. 
Jag besökte kyrkan idag efter morgondoppet och det var jag och två till. Pratade med kvinnan som har en butik i kyrkans tjänst och hon hade aldrig upplevt något liknande.  
Människor tar avstånd överallt känns det som. Utom på Elafonissi beach. 
Men det blir en annan "Story". Vi badar där varje morgon mellan 8-9.3o . Då är det folktomt. 
Om ett par dagar kommer fortsättning på hur allt en gång började här hos oss och hur jag hamnade här. Kanske redan imorgon.
Sköt om er därute.............