Familj,oliver,god mat,

Det är lite tidigt men då sommaren varit väldigt varm och oliverna här hos oss mognare lite fortare än på andra ställen så börjar det så smått. Risken är annars att oliverna blåser av när höststormarna sätter igång. Efter att plockat oliver för hand för att lägga in så väntades en underbar måltid på Glykeria. Vi är så bortskämda av vår egen kock/son Michalis.

Jag och maken var i Chania ett par dagar och det var inte mycket turister. Vädret i Chania var lite mulet men ganska varmt och det kom ett par härliga regnskurar.  Här i Chrissoskalittissa är det "en annan Gud", som men säger här. Få regntimmar men mera blåst än på andra ställen på ön.

Jag minns när jag jobbade på restaurangen och det första regnet kom i september, vilket kanske varade en kvart, så rusade jag ut på gatan med armarna upp mot himlen och bara gladdes. Nu regnar det inte ens i september. Ändå är det grönt hos oss året runt. Det som vissnar är gräset och sommarblommor. Träd och buskar har rötter som finner vatten underifrån. Fantastiskt.  Likaså oliverträden, de ska ej vattnas för mycket då rötterna söker sig uppåt istället. Läs gärna denna artikel från SVT. Den stämmer nämligen.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/extremvader-paverkar-olivodlingarna

Skarmavbild 2020-10-10 kl 162621png
Under de år jag varit här så har skörden minskat väldigt mycket. Förr kunde vi med 350 träd få ihop från 600 liter olja - 1 ton.  Idag kanske en tredjedel av det. Jag minns en dag, jag stod i köket på restaurangen och hörde hur något smällde. Något jag inte kände igen.  Gick ut på verandan och förstod att kottarna exploderade!!!. Det har jag aldrig hört var sig förr eller senare.
Nu ska vi hitta den bästa olivoljan när det blir dags och presentera för kära kunder. Jag kommer som tidigare att ta upp beställningar och det kan ske från december. Vi kommer inte upp med olja förrän efter nyår. Hur det kommer gå till meddelar jag senare. Ha det så gott där ute, håll avstånd och vi ska ta oss igenom detta.