4 Mars Namnsdag Gerasimos

Gerasimos är ett manligt grekiskt namn som vanligtvis finns på ön Kefalonia eller Cephalonia i Joniska havet.Gerasimos härstammar från de grekiska orden geras (γερας), vilket betyder både "gammal" eller "ära". I allmänhet är Gerasimos den ärade mannen.


Τσικνοπέμπτη )Tsiknopempti)

Idag är en dag med köttfest över hela landet! Seden går tillbaka till flera århundraden och det finns tvist vad gäller dess ursprung. Källor säger att det kan vara relaterat till festivaler för de antika grekerna och romarna som överlevde efter kristendomen.

Dagen heter "Tsiknopempti" - fet torsdag - och i grunden är det en årlig grekisk tradition som firar den sista dagen med att äta kött precis innan påskfastan börjar. Eftersom dagen är den sista före början fastan av kött och andra livsmedel mot påsk och denna period varar i 40 dagar, är det vanligt att grekerna äter så mycket kött som möjligt och mestadels grillat, stekt ! Ju mer köket har lukt av grillat köttfett, desto mer framgångsrik ska kocken känna ...Idag är grekerna halvvägs igenom tre veckors firande av deras karnevalsäsong som kallas "Apokries".Alla kommer att samlas hemma med vänner och familj ikväll eller kan ordna en fest på en av tavernorna. Denna dag blir just nu lite annorlunda på grund av Pandemi och restauranger är ned stängda och antalet närvarande vid dylika tillfällen är starkt begränsat.

Skarmavbild 2021-03-04 kl 081501png

Denna dag blir just nu lite annorlunda på grund av Pandemi och restauranger är nedstängda och antalet närvarande vid dylika tillfällen är starkt begränsat. Men det kommer att grillas i alla hörn av Grekland.Fr.o.m idag gäller nya restriktioner och snaran dras åt. Vi ska inte åka någonstans för att motionera utan det ska ske inom radien av 2 km från hemmet. Samma gäller då besök när det gäller att handla.................

Det betyder att jag och maken inte får åka till Elafonissi och ej heller gå dit då det är 6 km från vårt hem.

Att det skulle betyda att vi blir påträffade med den handlingen av överordnade är väl minimal men visst låter det konstigt.  

Skarmavbild 2021-03-04 kl 083212png